Ukategorisert

Kvinnedagen… og betydningsfulle kvinner for min Maine Coon interesse.

I 1909 i Usa, som er Maine Coon katten sitt hjemland ble det førstegang avholdt kvinnedagen. Og vi har mange kvinner vi kan takke for at vi idag sitter med våre skjønne firbeinte pelsklinger.

Om vi skal høre på vandrehistorier så kan vi begynne med Marie Antoinette dronning av Frankriket som det sies hadde med seg 6 katter etter en reise fra Amerika. Og som dannet grunnlaget for mco idag. Uansett om den historien er sann eller ei kan vi si at Marie Antoinette satte spor i verdenshistorien med sitt utsagn ” Monsieur, jeg ber Dem unnskylde meg; det var ikke min mening å trå på Dem” når hun på vei opp til sin dødsplass tråkket bøddelen på foten med ett uhell.

Marie Antoinette

Vi har kommet langt siden den gang, det er ikke lenger dødsdom i Norge og vi kan kikke på flere virkelig betydningsfulle kvinner som har gitt oss mye for vår rase gjennom tidene.

Connie Conbit (Heidi Ho) flytta til Tyskland med sin mann på 70 tallet, hun tok alle kattene sine med seg på reisen. Vi vet at Heidi Ho oppdrettet har gitt oss ett av vårt grunnfundament for rasen. Det vi ikke vet, men som jeg synes er interessant er at det sies at i mangel på egnede katter i Tyskland ble det hentet inn persere(som den gangen ikke var av den ekstreme typen vi kjenner idag”. Og at dette er resultatet av de “gamle tyske maine coon linjene. De ble “mykere”og noe mindre i snuta en usa importene.

De Ruchelieu Panda Ring Tip Of Miston (født 1972) sies å være fra en slik kombinasjonen. Og det antas at PKD kom inn i mco pga persere da det er sporet tilbake til persere før mco. Dette er en amerikansk linje og ikke europeisk, men det sies at flere andre brukte denne kombinasjonen som også er en av grunnene til at vi har en fargegenpol som ikke alltid stemmer overens med opprinnelsen på mco. Det jobbes flere plasser med å finne ut om feks golden er en vanlig farge på mco (registrert i fife Norge 5 stk golden mco pr.dags dato) og sunshine. Fargene finnes på perser og det blir spennende å se hva videre forskning gir oss svar på også her. Men tilbake til kvinnene så har Connie vert en viktig dame for dagens Maine coon.

Vi har for meg og flere av Norges kjente oppdretternavn ei dame som i over 30 år har arbeidet for rasen.

Connie Conbit

Solveig Iglebekk. Lindevolls stamnavnet ligger bak flere anerkjente oppdrettere. Jeg er selv heldig og får lov å sitte med Lindevolls linjer og min grunnmur i oppdrettet kan jeg takke vår bauta Solveig for.

Man kan si mye om Solveig, hun startet Norges første rasekattklubb for Maine Coon, Maine Coon Ringen i Norge. Hun var den første med Maine Coon i Norge og også en av de første til å få norsk registrert mco kull. Hva hadde rasen i Norge vert idag uten Solveig sitt engasjement og iver? Det kan vi bare undres over.

For meg er Solveig min mentor men også en venninne, jeg håper jeg en dag kan inspirere andre på samme måte som hun har inspirert meg. Hun kan fortelle om linjene sine på rams, hennes viten er uendelig og jeg husker når jeg ble kjent med henne at jeg satt med penn og papir for notater.. men det var bare å gi opp.. for jeg skjønte ikke mine egne notater etterpå.. Solveig kunne nemlig fortelle så mye at jeg datt av lasset på egne skriblerier😂😂 Idag henger jeg mer med, og trenger ikke penn og papir. Men jeg elsker å høre henne fortelle om både katter og annet.

Så jeg er takknemlig for at jeg får være en del av hennes liv og at jeg får arbeide med hennes linjer. Hun har også spennende prosjekter enda på gang for rasen. Så får jeg beholde en brøkdel av Solveig sin entusiasme for rasen så skal jeg være fornøyd. Ingen slår vel timer med arbeid lagt ned i rasen i Norge en hva hun har💞

Ikke alltid Solveig og jeg er enige i alt, men respekten for hverandres meninger og synspunkter holder. Samt lange tlf samtaler gir gleder i hverdagen.

Ellers har vi jo også ei svensk dame jeg har fått æren av å få linjer fra.

Malin Sundqvist, Dagdrivarn. Er det noe genetikk, farger eller hva man en lurer på så er Malin stort sett den man kan spør om hjelp fra. Hun er ett rivjern av ei dame, engasjert i Pawpeds, Maine Coon Education, flere andre spennende prosjekter og nå også podcast. (Link kommer senere i artikkelen) Er det egentli noe denne dama ikke kan? Isåfall er det nok ikke verdt å vite😂 Hun gir også mye til rasen og jeg skjønner med alle hennes prosjekter at hun ofte kryper til sengs tidlig. Døgnet må ha for få timer til slike engasjerte damer som Malin. Men jammen er vi heldige som har henne som tar tak, studerer og tenker og arbeider hele tiden for rasens beste. Uten slike mennesker hadde vi ikke hatt all kunnskapen vi sitter med idag.

Link til Podcast: https://shows.acast.com/kattavel-open-for-business

Dette er vel de 4 store innen Maine Coon for meg, som vi kan tenke som våre 4 store norske forfattere ‘Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland, Jonas Lie og Henrik Ibsen.

Hva hadde Maine Coon for meg vert uten disse damene tro? Heldigvis slipper jeg å undres over den biten😉

Jeg ønsker med dette å GRATULERE alle kvinner med dagen idag.

Og håper det er flere som hedrer kvinnene som på en eller annen måte har betydning for noe som engasjerer ditt liv.💞

Legg inn en kommentar