Farger på Maine Coon

Genotype og EMS-kode

Kattungene får halvparten av genene fra mor og halvparten fra far og har derfor to kopier av hvert gen som bestemmer fargen kattungen vil få. Det er ofte ett av disse fargegenene som vil dominere og vil si oss hvordan katten ser ut. Det andre genet er recissivt og betyr at katten er bærer og kan gi dette genet videre til sine avkom, selv om katten ikke selv synlig er denne fargen. Fargegenene vil ofte bli vist som tall og bokstaver som forteller oss hvordan katten ser ut og hva den er bærer av. De store bokstavene er dominante.

Idag brukes ofte EMS kodene (Easy Mind System) som er en forenklet kodeoversikt som viser hva katten har for fenotype, (altså hva katten synlig har) Dette brukes både ved registrering av katten i stambok, og under utstilling for å se hvilken gruppe katten tilhører.

Hovedfarge på katt:

En katt vil alltid enten ha en rød eller sort hovedfarge, eller begge deler (da får man skilpadder) Fargegenet som bestemmer om en katt skal bli rød, ligger på x kromosomet, som også er ett kjønnskromosom, det har seg slik at en hann kun har ett av dette genet, mens en hunnkatt har to. Hannene blir da enten sorte eller røde pga de har kun ett kromosom, mens hunnene kan bli enten, røde, sorte eller begge deler (skilpadde) pga de kan bære både rødt og sort. Om man kikker på genotypen, så har ofte hannene en y oppført etter sin O (O= orange) pga det viser hvorfor det ikke er to varianter av genet.

Genotyp Farge
Oy Orange/rød Hann
oy Svart/brun hann
oo Svart/brun hunn
Oo Orange/svart hunn =Skilpadde
EMS KODER
n Svart/brun
d Rød
f Svartskilpadde

Mønster Eller Ikke Mønster

Agouti genet er dominant og er det genet som avgjør om katten blir mønstra eller solid (ensfarget uten mønster). Her er de solide røde kattene spesielle, da det her alikevel vil se ut som om katten har mønster. Man bør da se ekstra godt på kattens nese og ører for å se om den er solid eller agouti.

Genotyp Farge
AA Tigret Mønster
Aa Tabby Mønstret, bærer av Solid
aa Solid uten noe mønster
EMS-Kode Farge
21 Tabby, men vet ikke type pga for mye hvit – eller maske farge.
22 Tabby Klassisk
23 Tigret
Tabby mønster

Spotted (flekkete)

Dette genet endrer tabby mønsteret til å dele seg, slik at katten får mer spotter/flekker i sitt mønster.

Genotype Farge
SpSp Spotted
Spsp Spotted, bærer av ikke spotted
spsp Ikke spotted
EMS-Kode Farge
24 Spotted

Ticked

Ticked tabby genet arves dominant, dette genet gjør at istedenfor striper har katten ett javnt mønster på hvert hårstrå som ikke blir delt opp i «felter slik som med en klassisk tabby mønstret».

Genotyp Farge
TT Ticked
Tt Ticked/bærer av ikke ticked
tt Ikke ticked
EMS-kode Farge
25 Ticked Tabby
Agouti mønster typer

Dillusjon Dette gjør at en sort katt blir blå og en rød blir creme, man kan se for seg når man blander ut farger med hvitt, fargene blir tynnet ut, akuratt det skjer når en katt er dilutert også. For å få en katt med dillusjon må katten arve dette fra begge sine foreldre.

Genotyp Farge
DD Ikke dillutert
Dd Ikke dillutert, men bærer
dd Dillutert
EMS-Kode Farge
a blå
e Creme
g blåskilpadde
Vår S*Lindevoll`s Chayton dillutert hann med hvitflekk.

Hvitflekk /helvit oppstår at man har W på lokus genet, og det er variert hvordan det fremtrer på katten.

Helhvite katter har ofte en annen farge som er skjult, dette kan gjerne vises når de er nyfødt og ett par uker frem. Fargen som er skjult er avhengig av hva gener som ligger bak katten utenom hvitt.

Helhvite katter har også en fare for å være døve, og er også ofte blåøyde eller odd eyed. Helhvite katter skal derfor ikke parres med hverandre

Hvitflekk Om en katt er homozygot hvitflekk, vil det si at den har en større andel av kroppen hvit en om katten er heterozygot. Hvitflekk genet er også det genet som gjør at skilpaddene ofte får større partier av hver farge.

Små hvite flekker Om en katt har feks en stripe hvit i ansiktet, en hvit medaljong i brystet eller en pote som er hvit, sies dette å være recessivt og er ikke det samme som hvitflekk.

Genotyp Farge
WW Helhvit
Ww Helhvit ikke bærer av hvitflekk
Wws Helhvit bærer av hvitflekk
wsws Hvitflekk van, harlekin bicolor
wsw Hvitflekk bicolor, hvit strek i ansikt, flekk i – bryst eller en pote
ww Ikke helhvit og ei heller hvitflekk
EMS-Kode Farge
W Helhvit
01 Van over 75 % hvit
02 Harlekin fra 50-74% hvit
03 Bicolor under 50% hvit
09 Uspesifisert mengde hvit under 25% hvit

Sølv ser ut til å redusere eller eliminere produksjonen av pheomelanin eller gule pigmenter i katten sitt hår. Generelt er dette ett dominerende gen, ett gen kan forårsake tap av pigmenter, men det sies at en katt med to kopier av mutasjonen også vil ha mindre rufisme. På en tabby katt vil det svarte båndet vises, men de gule bånda er uten fargestoff, og blir da sølv. Solide katter som har sølv, kalles smoke og katten er da sølv/hvit i bunnen.

Golden I følge perser oppdrettere har de lenge selektivt avlet frem veldig lyst bleke katter. Fordi inibitor og wide band går hånd i hånd, så arver noen katter wide band, men ingen inibitor eller at katten arver den recessive formen for inhibitor. Dette sies å være årsaken til golden. Uten det dominerende inhibiorgenet (sølv) produserer wide band effekten gyldne katter. Golden tabbyer er forskjellige fra de andre tabbyene, og er lysere i fargen pga bredere fargebånd på hårskaftet av bredbåndseffekten som oppstår. Fordi en smoke katt ikke er agouti er en golden smoke umulig å få frem.
Oppdrettere har selektivt avlet for veldig bleke chinchillaer. Denne teorien er vist nedenfor; «sølv agouti» betyr en tippet eller skyggelagt katt. Wide Band-effekten er nødvendig for å utvide de bleke områdene i agoutihårene. Håra er nesten gyldne med en mørkere tupp og en blek eller gråaktig eller gylden farge i bunnen. Golden katter mangler inhibitor genet, men har ett skyggemønster som kan sammenlignes med sølv shaded.

Genotyp Farge
II Sølv
Ii Sølv
ii Ikke sølv
EMS-Kode Farge
s Sølv og smoke
y Golden
11 Shell
12 Shaded
hårstrå illustrasjon av de forskjellige typene sølv/golden

Rufisme gir katten ett rød/orange skjær, en rød katt med rufisme vil se dypere rød ut, en bruntabby vil også få en varmere fargenyanse med rufisme. Er katten sølvfarget vil de ofte se skitnere ut om de har rufisme. Og mange oppdrettere som avler bevisst på sølv(fargeavl) velger ofte bort katter med mye rufisme for å få en renere farge på avkom.

Kan hannkatter bli skilpaddefarget? ja det kan de faktisk, de er da stort sett født med en kromosonfeil som gjør at de får både rødt og sort som sine farger og ender opp som skilpadder. Disse hannkattene er desverre ofte sterile, og brukes ikke i avl.

Tusen takk til Spellbound`s for at vi får lov å linke til fargekalkulatoren på siden deres. Så her kan du se hva du kan få ved en parring om du er usikker på kombinasjonene du setter sammen. Du kan finne den ved å trykke her: