Farger

Først vil jeg si Tusen takk til alle som har bidratt med bilder til denne artikkelen.

Dette er hovedfargene på fenotyper som er funnet i Sheltien. Det er gener som bestemmer kroppsfargen, og andre bestemmer mønsteret. Det er enda uenigheter om enkelete av genene rundt dette.

Agouti, Merle og Spotta gen : Disse tre er de viktigste å huske på ihht pelsfargen på sheltien. Agouti genet produserer sort. Merle genet fortynner grunnfargen, som regel i ett flekkete merle mønster. Spotting genet produserer flekker med hvitt på kroppen, som i det typiske mønsteret man ser på krage, nakke, føtter og haletupp.

Agouti genet :Dette er det viktigste pelsfargenet i Sheltien, og produserer sobel eller sort. Enten to eller tre alleler av dette genet er til stede i Sheltien. ay – sobel pelsfarge. -tricolor – sort kappe med solbrune punkter ab – bicolor – sort kåpe .

Hver hund har to kopier av hvert gen, og i fravær av merl: ay-ay genfor soble sheltier har vanligvis gyldne soble farger . ay-at og ay-ab Sheltier har vanligvis sobelfrakker med en viss grad av svart og blir referert til som skyggelagte soble . at-at og ab-sheltier er trefarget. ab-ab Sheltier er tofarget.

Allelene til dette genet viser en variabel ufullstendig dominans. Ren sobel (ay-ay) Sheltien er generelt gylden soble i fargen, med en viss grad av mørkere i pelsen (skyggelagt sobel). Dette er en ufullstendig dominans (en kopi av den recessive allelen gir denne effekt). Disse genene følger ikke en enkel dominans. Fenotypene for sobel og bifaktor sobel Sheltier kan være svært vanskelig å skille, da mengden mørk pels i pelsen er svært variabel. De er rene for sobel Sheltier med en skyggelagt sobel fenotype, og sobel Sheltier med en gylden sobel fenotype. Generelt har en sobel Sheltie med en trifaktor eller bifaktor en tendens til å ha betydelige mengder mørkt hår i kappen, mens en ren sobel Sheltie har en tendens til å ha en ren gylden sobelfarge. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle. Noen trifaktorerte Shetland Sheepdog er veldig lyse i fargen og ligner på en ren sobel , mens andre har en tydelig mørkere farge. Årsaken til denne variasjonen er foreløbig ukjent. Det er mulig at i Sheltiene produserer solbrune punkter av et eget gen, og bare en recessiv svart ab og dominerende sobel ay alleler av Agouti-genet er til stede.

Sobel : Dette er det klassiske Shetland Sheepdog utseendet, med sobel fargen som går fra å være gylden til mahogny. I Mahogny utgaven kan også brunfargen gå over til sort. Tradisjonelle gyldne soble har ofte ikke sort i det hele tatt. Sobel sheltier har hvite partier rundt nakke, bryst, bena og tær, og dette kalles også for det «irske mønsteret», og som er fellesnevner for alle sheltie fargene.

Soble Genetikk Og Utvikling : Soble fargen kommer fra ett dominerende allel, denne dominansen er derfor avgjørende for at dette er den vanligste fargen på Sheltien. Valper av fargen sobel er alikevel født med enkelte gråtoner som blir dypere og kan gå over til gylden. Fargen utvikles gradvis sammen med lengde og tykkelse på pelsen i takt med at hunden også modnes.

Sobel kan variere i nyanser til gylden og til mahogny, utvanna farger eller brindle betraktes som feil. Hvite flekker på kroppen (utenom normalen som er nevnt tidligere) er ikke ønskelig. Og kan da gå over i hvit faktor. Man må huske på ved parringer at to individ med hvit faktor som parres kan komme uheldig ut da hvit er dominderende farge og når den dobles vil man også øke risikoen for å få enda mer av den hvite pelsen frem.

Man har også en sobel variant som er homozygot sobel, det vil si at uansett hva ett homozygot sobel parres med vil valpene bli sobel. Man kan ta en DNA test på hunden for å avgjøre visse genetiske sykdommer og også pelsfarge for å se om din hund feks er homozygot sobel. (se egen artikkel om DNA sheltie som kommer ut fortløpende)

Soble Varianter av Sheltien i bilde

Svart og Hvit /Bi Black: Bi Black består av solide hår som utgjør mesteparten av fargen, sammen med standard hvite flekker på pelsen. (bryst, labber osv) Navnet Bi Black er kommet av er kun to farger sort og hvit, Det latinske ordet for to er bi ergo Bi Black.

Genet er recessivt, noe som gjør at dette er den minst vanlige fargen på sheltiene. Noe som gjør det litt interessant om vi ser på feks Border Collie som flesteparten av hundene netopp blir sort og hvit. For å få Bi Black valper må enten en eller begge foreldre selv være Bi Black. Om begge foreldre er bærere av det reccisive allele sort kan også to tri Color få Bi Black valper i sine kull.

  • Sunborne Waiting For Waltz


Tri Color : Er en kombinasjon av svart, hvitt og solbrun. De faller også inn under Black Sheltie-kategorien. Den solbrune pelsen finnes vanligvis på kinnene, halsen, ørene, øynene, bena og under halen.

Tri Color Genetikk: Tri Color er recessiv for soble, men dominerende for Bi Black. Sheltieer med både Soble og Tri Color alleler er kjent som «Tri Factored» og kan videreføre en hvilken som helst pelsfarge til valpene sine.

Tri Colors skal inneholde særegne blokker av hver farge, med de solbrune nyanser som spenner fra gylden til mahogny.

Merle Genet: Er ett mønstergen som fortynner pelsfargen, og som regel gir dette ett flekkete mønster.

M- Merle m-ikke merle

Homozygot dominant MM (dobbel merle) kan gi defekter som døv og blind. Dobbel merle fortynner de mørke fargene og disse individene har nesten hvite flekker med en svak,svak farge på kroppen. Man må også huske at man har andre gener som produserer det hvite i sheltien som ikke er merle og da ikke gir merle genets mangler ved avl. Blue merle, bi blue og sobel merler er heterozygote/Mm. De har heller ikke defektene som kan gjøre de døve og blinde selv om de har en kopi av M allelet i seg.

At dobble merler blir blinde sies å skyldes mangel på melanocytter i øret, slik at hørsel ikke utvikler seg skikkelig om melanocyttene uteblir.

Pelsvariantene i sheltien kan forklares med disse to genene agouti og merle. Hvitflekk genet avgjør mengden hvitt kroppen får.

Blue Merle : Her blir de sorte håra omgjort til en dillutert nyanse som da utgjør fargen grå/blå i nyanse. Man kan forklare dette enkelt med å si at en dilutert sort er en sort farge som har fått mye hvitfarge iseg. Om du tenker maling så får man også samme skjæret om man blander hvitt i sort og rører en grå/blå variant alt etter lyset som treffer.

Å avle på to Blue Merler øker sjansen for å få en dobbel merle valp, og det kan gi alvorlige helsekonsekvenser. Selv om resulterer i en kanskje fantastisk flott helhvit pels, så er mangelen på melanin skadende på øyets utvikling i fosterstadiet. I land som tillater å parre to merler blir det desverre ofte født Merler som er blinde eller døve, noen begge deler.

Bi Blue : Har kun blå og hvit pelsfarge og ingen bunnfarge. Som de andre sheltiene som har det typiske «irske mønsteret» så trenger ikke Bi Blue ha dette, de kan ha varierende grad av flekker.

Man får frem Blue Bi når en hund som er bærer av Bi Blue genet parres med en Merle. Bi Blue er sunne hunder og har kun ett merle gen, og har derfor ikke samme risiko for blind og døvhet som dobbel merle.


The White Factored Coat: Denne Sheltie-fargen kommer fra et modifiserende gen.. I likhet med merle-genet kan det også produsere blå øyne. Hvite sheltier er verdifulle for noen oppdrettere som ønsker å produsere tilstrekkelige hvite markeringer på Sheltien.Parring av to hvite sheltier, kan slå ut som dobbel merle. Ikke noe man driver oppdrett av i Norge

Color Headed White Coat : Disse er sjeldne å se. Navnet kommer av at kroppen er helt hvit bortsett fra hodet som bærer en eller annen av de andre fargene som beskrevet ovenfor. ( Ikke noe man driver oppdrett av i Norge)

Disse har heller ikke noen genetikk som tilsier dobbel merle genet og ergo ikke noen fare for døv eller blind. Og ofte er disse uten merle genet i det hele tatt. Man får fargen ved å parre to White Factored hunder som da gir 1/4 sjans for å få en Color Headed valp.

https://colorgenetics.info/canine/puppy-coat-color-calculator Farge kalkulator Sheltie (engelsk)

bildet lånt fra ululallaluna