Generelt Kattehold

Å eie en katt er ett stort ansvar, mange sier at katter klarer seg selv, men de trenger faktisk også mye omsorg og stell. Og det starter fra katten er liten og varer hele livet ut.

En kattunge skal ikke flytte fra mor før den er tidligst 12 uker. Noen Oppdrettere slipper ikke kattungene sine før de er 16 uker, og det kan ha sine fordeler at de får gå lenger sammen med mor. De er i en læreprosess også da.

Mange tror at en kattunge er ett søtt lite nøste som bare leker. Og javisst er de søte, men de trenger også fred og ro og få nok søvn. La katten få en fast plass i huset hvor den kan få lov å trekke seg tilbake å få helt fred og ro uten å bli forstyrret.

Kattene er generelt renslige av seg, de vasker seg selv og går på do i kasse. Men man bør alikevel minst sjekke tennene på pus en gang i uka , og helst børste tennene også, mange synes å børste hver dag er stress, men lag i det minste en rutine på minst en gang i uken. På den måten får man med seg hvordan tannfellingen ligger an, og senere kattens tannhelse. Det er også viktig å lære katten til å like å bli børstet og klippet klør, jo mer du jobber med dette fra katten er liten jo lettere når den blir større. Samme med bad og evt føhning. Det er ikke bare show kattene som trenger en fin pels, og man vet aldri om katten får på seg noe som gjør at den må bades,så det er en stor fordel at man har lært den til å bli håndtert på disse områdene også. Hos oss vil kattungene være vant til å bli børstet og badet, samt tannpuss, men veien videre legger du selv med videre trening.

Toalettet til katten bør stå langt borte fra maten, og helst en plass de får litt fred.. Uhell kan selvsagt også skje med kattene, og da er det viktig at man ikke blir sinna og feks tyr til fysisk makt. Katten vil da ikke koble disse hendelsene og vil ikke forstå hvorfor du er så sinna. Vis heller katten hvor do er og ikke gjør ett større nummer ut av det.

La katten få en årlig helseundersøkelse med påfyll av vaksine. Helsesjekken er også viktig for å evt tidlig kunne oppdage om noe er galt og få hjulpet katten.

Ormekur er ett delt tema for øyeblikket. Noen inkl meg selv mener at det ikke er vits i å gi den forebyggende mtkp fare for resistens, men heller å gi OM man får dette konstatert. Man kan også levere inn prøver til dyrking og da få se om og hvilke type evt kattene har.

Katter blir tidlig kjønnsmodne, og kan være fertile allerede som 4/5 mnd gamle. Skal du ikke avle på katten din så er kastrering å anbefale. Ikke bare pga man ikke ønsker at uregistrerte eller blandingskatter skal bli fødd av sine egne linjer, men også pga helsen til katten. En hunnkatt kan utvikle livmorbetennelse av hyppige tomme løp og en hann kan feks begynne å markere og det er ikke hyggelig for noen. De blir også stresset av å løpe uten å få tatt seg noe,så man reduserer stress nivået til katten og får en generelt gladere katt av å kastrere om man ikke skal avle. Katten bør kastreres senest ved 9 mnd alder. Og det er ingenting i veien for at katten blir kastrert før levering heller. Det er forskjellig praksis ute å går på om oppdrettere kastrerer før levering eller ei. Alt er like normalt og like rett.

Katten går kanskje på plasser du ikke liker den skal gå. Maine Coonen er en intelligent og lettlært rase, og man kan fint si nei med streng stemme, eller gå mot katten med en pekefing og si nei for å vise den at den skal ned. Som kattunge har de kanskje ikke lært ordet nei enda. Men gå mot katten og si nei med streng stemme og løft den ned. Det er ikke nødvendig å bruke fysisk makt eller hente frem feks vannflaske for å oppdra katten. Man kommer langt med å korigere de vennlig, men bestemt. Og man må være konsekvent på hva de får lov til å ikke lov til . Synes du feks det er søtt at en liten kattunge klatrer på kjøkkenskuffer og opp på benk.. ja da har du en voksen katt på benken også. Oppdragelsen begynner den dagen du får den hjem med hvordan du vil din katt skal være.

Leking og aktivisering er også viktig for katten, og du kan lære de opp til forskjellige små triks.

Lykke til med din pus, og husk du har nå fått en venn for livet.