Introdusering av ny katt

Når du skal skaffe deg katt en ny katt og allerede har katt(er) fra før, er det lurt å ikke bare slippe den inn i samme rom som de andre med en gang. Det kan være ganske skummelt for både den nye og gamle katten og bli introdusert for hverandre. Forbered deg på godt tid, . En gradvis introdusjon er viktig for ett fremtidig godt vennskap. Om den ene av kattene blir skremt eller er hissig, kan det ende opp med at den andre alltid vil være redd for den andre katten.

Før du henter den nye katten hjem :

 • Lag klart ett eget rom til den nye katten, slik at den slipper å gå rett i territoriet til eksisterende dyr du har.
 • Sørg for at den nye katten får en soveplass, ett skjulested (hule,eske etc) dokasse, mat og vannskål.
 • Noen velger å gå til anskaffelswe av plug in Feliway-diffuser. Denne gjengir kattens ansiktferomoner og virker stress dempende på katten. Om du velger dette kjøp inn denne og plugg i ett par dager før du henter hjem den nye.

Hentedag:

 • Kattene føler seg trygge når de er omgitt av sin egen lukt. Plasser gjerne teppe om du fikk med dette der du hentet katten ifra på kattens soveplass, og bruk også gjerne dette i buret ved hjemreise.
 • Når du er kommet hjem, ta katten med til det klargjorte rommet med en gang. Den trenger ikke nå hilse på alle andre dyr, den har hatt nok med reisen på denne dagen.
 • Sett buret ned på gulvet på rommet og åpne døren på buret.
 • Ikke tving katten til å komme ut, den kommer ut når den føler seg trygg nok til å utforske sitt nye hjem.
 • La katten få bli kjent med rommet, og sitt der gjerne med katten, men la den få styre dette selv.
 • Når katten har kommet ut og fått undersøkt rommet og kommer bort til deg vis den gjerne hvor toalett og mat er om den ikke allerede har funnet dette ut.

Senere på dagen eller dagen etter :

 • Hver gang du har vert inne hos den nye katten og klappet den så gå bort til den gamle og la den lukte på hendene dine. Vask de, klapp gamlepus og la den nye få lukte å hendene dine.
 • Du kan også bytte tepper, ta nye katten sitt teppe inn til den gamle katten og omvendt. På den måten får du de introdusert med at de «bytter» lukter. Flytt gjerne teppet til katten nær matskål, slik at duften av den andre katten kan forbindes med mat. Da vil kattene forbinde denne duften med noe positivt og kunne bidra til at å spise sammen senere også går lettere.
 • Når kattene begynner å tolerere hverandres lukter og ikke gidder å snuse og kanskje også legger seg på den andre sitt teppe har man kommet ett godt stykke på veien til introdusering.
 • Det kan variere alt ifra timer til mnd før katter tolererer hverandre, og oftes går det kjappere om den ene er kattunge.


La kattene møtes :

Her er det mange som velger å dusje og la den nye katten bli helt tørr først. Dette pga at man da har fått fjernet en god del av luktene fra det forrige hjemmet, og som kan gjøre møtet litt lettere for gamle pusen, som da vil kjenne mer av husets lukter på den nye. (husk katten har bedre luktesans en oss mennesker)

Flere velger å lage en dør av sprinkler eller netting slik at kattene kan se og lukte hverandre, om dette ikke er mulig så åpne døren til den nye katten og la de få ta steget ut eller inn selv.

Om de begynner å krangle, så avbryt de med å feks klappe i hendene elelr en annen lyd som ikke skremmer de, ,men som får de ut av krangle moduset. Ikke hent de eller tving de til å bli venner, la de bruke tida de trenger.

Husk å ha to kattekasser til kattene, og gjerne en ekstra en hva man har av katter.

Viktig å tenke på når man introduserer katter :

 • Se etter mobbing, det kan være at den ene katten nekter å la den andre passere gjennom en dør, gå bort til maten feks. dette ser man med at den ene katten vil frese eller knurre når den andre katten prøver å få der det ikke behager den andre. Om du tror katten blir mobbet så sørg for at mobbeofferet har sin egen soveplass,egen do og egen mat og vannskål.
 • Ikke straff katten for å vise aggressjon, si gjerne nei til oppførsel, men det er nok. Gå heller tilbake noen skritt og prøv igjen med mer duftbytte. og bytte rom på de kan også være en god løsning for å få delt dufter mellom de to individene.
 • Har man flere katter, så la den nye få møte de individene som er mest vennlige og stabile først og sett inn de andre etterhvert. Lurt å introdusere en og en av de til den nye.

Det finnes mange måter å introdusere katter på.. dette er en måte som jeg anser som trygg for alle parter. Uansett hvordan du velger å gjøre det, så husk å ha tolmodighet med begge parter, og sett av nok tid til både nye og gamle individer med både kos og leketid.