Pels stell Sheltie

Sheltien er en langhårsrase, så ja den vil røyte. Om du børster hunden din godt og ofte, vil det redusere mengden hår som detter av på dine møbler og klær og også forhindre floker som kan være smertefulle for hunden.

Hvalper vil ikke ha noe særlig røyting, da pelsen er generelt kort og underull ikke er kommet frem. Men det er viktig å starte trening på godt pels stell fra valpestadiet. Våre valper er vant til å bli børstet og badet før avreise til nytt hjem. MEN du må holde dette vedlike og sørge for at hunden fortsetter å være trygg og bli vant til pels stell.

Hva trenger du?


1. Furminator for å fjerne den løse hårete underulla, eller en god bredtannet børste.
2.En fintannet kan for områdene bak ører og nederst på beina.
3. En naturhårsbørste for å fordele de naturlige oljene i pelsen og opprettholde glansen.
4. En saks av god kvalitet for å trimme poter, ører, bein evt om du har fått skikkelige knuter i pelsen så kan de brukes til å fjerne disse også .

Steg 1. Underull

Til underulla bruker vi furminator eller en grov tagget børste med ståltenner.

Del pelsen opp slik at du ser huden til hunden og begynn systematisk og børste hele hunden. Ståltennene vil da dra med seg underpelsen som er løs fra bunnen og ut gjennom pelslengdene. (er man flink og holde pelsen trenger man ikke å dele det inn i seksjoner, men jeg er litt av den systematiske typen, så her har inndelingene blitt en vane)

Steg 2 . Få løs knuter og floker om det er noen.

Begynn nå med pels bak ørene, armhuler og magen. Her kan det danne seg fort små knuter og floker. Disse områdene bør man helst sjekke hver dag, men ivertfall ikke la det gå mer en 2 uker mellom hver sjekk for floker i disse områdene. Da de fort kan bli smertefulle.

Bruk en fintannet kam og børst ifra flokens ytterkant og arbeid deg nedover, forsiktig. og hold igjen i pelsen slik at du ikke lugger hunden.

Om man har så store knuter at du må til å klippe, så hent frem saks og klipp de forsiktig av. Pass da på at du ikke klipper i huden til hunden.

Som tidligere puddel eier, har jeg sett endel hunde eiere som nekter å klippe av floker og tror at de kan børstes ut. Det kan de ikke om de er blitt en knallhard ball, og det er da viktigere å få bort flokene en at hunden ser rar og merkelig ut en periode pga klippen. Dette gjelder alle dyr. Floker og knuter MÅ bort. Og de forebygges kun ved godt pels stell.

Steg 3. Ytterpelsen :

Til slutt tar du en glatt børste over ytre strøk. Dette fjerner lette knuter, rusk og døde hår fra de grove ytre lagene i pelsen. Den glattbørsten stimulerer også huden for bedre sirkulasjon og fordeler pelsens naturlige oljer for en jevn overflate. Her bruker jeg først en grov stålbørste for deretter å gå gjennom med en fin naturbørste med naturlig bust.

Steg 4. Omtrent en gang i måneden må du klippe klørne til hunden. Hvis de ikke blir klippet, vil hundens klør bli lange og bue potene vekk fra bakken. For lange klør kan forårsake belastning på senene.

Mange hunde eiere (inkludert meg selv) synes ofte dette er den vanskeligste biten, man er redd for å klippe for langt inn og treffe nerven. Og sorte negler sies ofte å være værre for eiere å begi seg ut på.. Men når vi vet litt om hvordan neglene er bygget opp.. så gjør det saken litt enklere. Få deg en god klipper fra dyrebutikk, disse er etter min erfaring bedre kvalitet. hold klipperen i ene hånden og løft labben til hunden opp. (noen hunder må kanskje holdes fast, men om eier har øvd på å løfte og ta på hundens labber også utenom klipp av klør så pleier denne biten å gå som en lek.

Mange velger å starte med hvite negler for å ha en guide å gå ut ifra da man da ser hvor nerven starter . Bladet på din klipper skal alltid vende fra hunden ved kutting av negler. Som en hovedregel klipper man kun den krummede delen av negla. Det er også den delen som er tynnest.

Om du er usikker på hvor nerva går så ta heller flere små klippinger, når du ser en grå/rosa oval i kloa kan du stoppe da dette er nært den blodførende delen av negla.

Er du alikevel uheldig og kutter hundens nerve vil dette blø, da er blodstopp en fin ting å ha som man dypper kloa ned i og det stopper da å blø. Men husk å opptre rolig selv om det blør, det er viktig å tenke at ja nå fikk hunden vondt, men den skal ikke bli enda mer redd en kloklipp av en hysterisk eier.

Klipp vertikalt, sidelengs klipping kan gi splintringer og knusninger.

Husk også å klippe ulvekloa på frambeina. Disse sitter litt lengre oppe på hundens ben på innsiden.

5.Klipp håra mellom potene: Mye hår mellom potene gjør det ofte vanskelig for de å bevege seg, med at ting kan feste seg i pelsen og de kan skli lettere på glatte gulv. Når du er ferdig med negleklippen tar du frem saksa og klipper pelsen under potene. Vær forsiktig når du klipper så du ikke stikker eller klipper hunden. Og en saks med butt ende er å fortrekke eller også maskin med poteskjær.

Klipp deretter pelsen rundt selve poten slik at pelsen rundt utsida av klørne blir buet og pen.

Skal man på utstilling med sheltien bør man også trimme bakbeina. da børster du håret ut og klipper overflødig pels i ei rett line opp til første leddet på beinet. Dette for at beina da ser finere ut, og det samler seg noe mindre støv og dritt i pelsen på beina.

Steg 6 . Øret: Hunden trenger ikke mye overflødig hår inne i ørene, det samler seg ofte smuss der. Trim langs kantene slik at det lette håret ikke går utenfor ørekanten, det som da er igjen kan trimmes ned kortest mulig. Om hunden har ett problem med at ørene er for lette så bør du ikke trimme innsiden av ørets øvre halvdel mer en nødvendig. Bruk tynnesaks og en glatt børste eller en liten kam til dette arbeidet.

Så er det den ytre ørekanten sin tur. Sheltiene skal ikke ha trekantører, men en fin avrunda tipp. Også her gjelder det å ikke trimme for mye av tuppene om hunden har lette og oppadstående ører. Trim kanten så pent du kan, og ikke ta for mye av. Ørene skal gli sømløst over til resten av pelsen uten hakk og merkbare overganger. Om du skal stille hunden er det lurt å trimme ørene en uke før, for å ikke ha de merkbare kantene man får ved klipp.


Etter å ha trimmet rundt kanten er det på tide å avslutte med å trimme bak ørene. Disse hårene er lange og fine, og har en tendens til å danne knuter og klumper, så disse bør både børstes og trimmes regelmessig. Jeg bruker den glattere naturbørsten, for å pusse alt håret opp og ut. På toppen skal de være nesten på nivå med hvor øret tupper, og derfra runde pent over i pelsen rundt hodet og nakken. Igjen, ikke ta for mye! Det er mye bedre å gjøre det en gang til hvis du ser etterpå at du ikke har tatt nok.

Steg 7. Du trenger ikke å bade Sheltien for ofte, de slikker seg også rener, og sheltien har en tendens til å ikke rulle seg rundt i dritt som ofte er den største synderen til dårlig lukt. Så bad hunden når den virkelig trenger det. Hver 1 -2 mnd. Pelsen får på denne måten også bevare de naturlige oljene som også forhindrer flassing,kløe og tørrhet.

Når du skal bade hunden, bruk varmt vann til å dusje med. (kroppstemperert til hunden) Husk å dele pelsen slik at du kommer til huden, viss ikke vil den vanntette ytterpelsen beskytte slik at du ikke få vasket hunden helt ren.

Pass på så du ikke dusjer vann rett inn i øret. Bruk gjerne bomullsdotter for å beskytte ørene om du er redd for å spyle de der. (noen bruker også pels de har børstet ut og ruller sammen til en ball, da de mener den er mer «vanntett» )

Bruk shampoo som er beregnet på hunder, da vi mennesker har en annen ph en hunden har. Jeg pleier å ha med meg ei brusflaske som jeg heller litt shampoo i og blander ut med vann for å lettere fordele shampooen i pelsen. Husk å skyll grundig ut alle shampoorester. Om du velger å bruke balsam så tas denne i nå og skylles ordentlig ut etterpå.

Etter bading, klapp hunden med håndkle, unngå å gni den kraftig for å ikke skade underullen som er mer utsatt for skader i våt tilstand.

La hunden gjerne tørke naturlig innendørs, Om du vil føhne hunden tørr, så bruk føhneren med lav varme, del pelsen inn i seksjoner og føhn samtidig som du børster for å rette struktur. Men husk å få volum inn der hunden skal ha volum og pass på at du ikke holder føhneren for lenge i ro på en plass. En god huskeregel er å konstant ha føhneren i bevegelse for å unngå at det blir for varmt.

Nå har du fått en ren og pen Sheltie og er klar for avlsapping med ditt firbeinte gull .

Bildet lånt fra truedog.

.