Diabetes

Katten kan på lik linje med mennesker utvikle Diabetes eller sukkersyke som det også kalles. Dette er en hormon sykdom, som fører til at pasienten som rammes reagerer svakt eller ingenting på insulin eller mangler insulin totalt.

Årsaker : Diabetes finnes i to former type 2 er mest vanlig på katt og er en kombinasjon av insulinresistens og for lite insulinproduksjon. Insulinressitens kan komme av både genetiske årsaker og tilegnende årsaker. Overvekt, lite fysisk aktivitet er to av hovedårsakene til at diabetes ofte oppstår. Både på dyr og mennesker. Sykdommer som Cushing og bukspyttinflamasjon kan også gi insulinresistens.

Insulin produseres i celler i bukspyttkjertelen. Insulin er nødvending for at glukose skal nå cellene i blodet og dette gungerer ikke slik det skal når man blir diagnotisert med diabetes. Glukosen er cellenes drivstoff og og når dette blir for høyt blir glukosen værende i blodet og går til nyrene som lekker ut glukosen. Sukkeret som er i blodet havner da i urinen og dette resulterer i at katten som også vi mennesker gjør drikker mer og går hyppigere på toalettet. Ett tredje symptom på diabetes er også at noen begynner å spise mye mer en før. Katten kan også miste vekt.

Diabetes kan føre til muskelsvakhet og siden det ofte er eldre katter som rammes så må man alikevel tenke over om dette er alderdomstegn eller om det kan være tegn på feks diabetes. Det er flere hanner en hunnkatter som rammes av sykdommen.

Diabetes ketoacidose DKA kan oppstå ettersom katten er i en sultetilstand ses en avvikende metabolisme der en dannelse av sure ketonlegemer (bl. a. aceton) skjer. Blodet får da en lav pH-verdi som har store negative effekter på hele kroppen. Kroppens enzymer fungerer ikke som vanlig og andre effekter er elektrolyttforstyrrelser. Symptomer ved DKA er sløvhet, brekninger, dårlig matlyst, tung pust/ økt pustefrekvens samt de øvrige vanlige symptomene ved diabetes. DKA ER EN AKUTT TILSTAND OG KREVER ØYEBLIKKELIG HJELP, katten kan i værste fall falle i koma og/eller dø.

Diagnose: Denne stilles ut ifra tester når veterinær får målt om katten har for høye sukkerverdier i blodet over lengre tid (langtids sukker) og målt sukker i urinen. Forhøya verdier av blodlipier er også vanlig. Katter får lett forhøyede verdier av stress, så en blodprøve er ikke alltid godt nok for å stille diagnosen diabetes på katten. En fruktosaminprøve kombinert med blodprøve er da gunstig, denne testen vil vise hvordan blodsukkeret har vert over tid.

Når man får diagnosen diabetes på katt bør man stille seg selv noen spørsmål sammen med veterinær :

  • Hva er det som gjør at katten får diabetes ?
  • er den for tykk?
  • Har den en lite aktiv livvstil?
  • Har den blitt medisinert med kortison? (som også kan gi diabetes)
  • Har katten en annen sykdom som trigger/utløser diabetes symptomer?

Når du har svart på disse vil det også være enklere for veterinær og kunne stille diagnose, og dere kan feks sammen sette opp en behandlingsplan. er katten feks for tykk og lite aktiv er det mye man som eier kan gjøre for å endre livsstilen til katten med små enkle grep.