Kastrering

Som oppdretter ønsker man å avle på de beste individene for rasen sin, og derfor er det ikke alt som egner seg til avl. Både mtkp genbasen og at man ikke ønsker masseproduksjon av enkelte linjer. (såkalt matadoravl) Det florerer av myter og også påstander rundt kastrering. Og her vil jeg gå igjennom endel av disse, for å bekrefte og avkrefte.

Vi ser både i katte og hundeverden at det stadig blir mer og mer populært og selge såkalte 50% rasekatter til en skyhøy pris. Det ønsker man ikke som oppdretter å bidra til. Å kastrere kattene tidlig er noe jeg og flere andre oppdrettere med meg er uenig i at er greit, men vi har også ansvar med å måtte ta avgjørelsen om vi da vil risikere at våre avkom er en av de som senere vil levere avkom på prosentvis andelen rasekatt markedet/blandingskatter, eller om vi tør å ta sjansen på å selge avkomma våre fertile og kanskje en gang få benytte oss av de pga at våre egne planer med linjene ikke gikk den veien vi hadde håpet.

MYTER: Katten må få ett kull med kattunger før kastrering.
REALITET : Katten har ikke behov for et kull  kattunger for å utvikle seg normalt fysisk eller  psykisk.  Forskning viser heller det motsatte, fordi tidlig kastrering bidrar til at katten kommer seg raskere etter inngrepet og risikoen for komplikasjoner minimeres.
MYTER: Katten min forandrer personlighet.
REALITET:Ja, til det positive!  Kastrerte katter slåss mindre og dette resulterer i færre skader og spredning av sykdommer. De streifer mindre rundt og er også da i mindre fare for å forsvinne eller utsettes for ulykker. Kastrerte katter kan legge mer på seg, men hvis dette skjer så er det grunnet for mye mat og for lite mosjon. Reduser kaloriene – ha et godt kosthold og la katten mosjonere! Det er viktig å tilby kastrerte katter et tilpasset fôr.
MYTER: Hvis alle katter blir kastrerte, vil det ikke finnes flere kattunge
REALITET: Det vil alltid finnes individer av dyr som ikke blir kastrert verden rundt og derav alltid være i stand til å reprodusere seg Og man har også oppdrettere av renrasede katter som avler bevisst med å fremme sunne og friske individer for sin rase, og ha fokus på gemytt og rasetypiskhet. Javisst koster kanskje rasekatten med stamtavle mer en huskatten,men det ligger mye arbeid, tid og penger og masse kjærlighet bak det arbeidet de gjør. Men siden hjemløse dyr er et dyrevernproblem som rammer så mange dyr og det finnes ikke per dags dato nok hjem til alle disse dyrene – og inntil dette nærmest umulige målet er oppfylt, bør folk som ønsker å ha katt ta ansvar for at det ikke fødes flere katter inn til fremtidig hjemløshet.
MYTER: La naturen ordne opp – vi skal ikke bestemme om katter skal/skal ikke få lov til å reprodusere seg…
REALITET:Mennesket har allerede grepet inn i naturen og domestisert katter til å bli et dyr i familien – katten er nå avhengig av mennesker og arten er ikke lenger utsatt for naturlig seleksjon. Hvis man mener at naturen skal ordne opp bør man logisk da heller ikke holde dyr i familien. Hvis man først har valgt å ta dyr inn i familien skal man også ta ansvar for dyret og sikre det god helse.
MYTER: Det er for dyrt å kastrere.
REALITET: Det er ditt valg i utgangspunktet å ha et dyr i familien. Med dyr følger ansvar og omsorg akkurat som for resten av familien. Før man tar til seg et dyr i familien skal det vurderes både om du kan tilby et godt liv til dyret og om du har økonomi og tid til dyret. Å eventuelt fostre opp kull med kattunger vil også medføre kostnader og også om du orker å sitte med kattungene til det har kommet gode nok hjem til de. En ukastrert hannkatt som både utsettes for skader og sykdommer vil også kunne føre til store kostnader for deg, så det er ikke bare hunnkattene som bør kastreres om de skal ferdes rundt ute i det fri.
MYTER: Katten kan gå på prevansjonsmiddel
REALITET: Bruk av hormoner i form av p-piller øker risikoen for jursvulster, livmorbetennelse og diabetes.  P-piller er heller ikke et sikkert valg fordi katten kan kaste opp pillen eller spytte den ut. P stav gir samme virkningen og en hormonchip vil gi varierende resultater og med hanner ofte gi en trang til økt markeringsbehov etter at den er gått ut av kroppen.

FORDELER VED KASTRERING:

  • Katten blir mer kosete og roligere
  • Katten vil ikke ha samme trang til å streife avgårde og jakte på motsatt kjønn
  • Sykdommer som er knyttet til reproduksjon og fertilitet blir ikke aktuelle
  • Kastrerte katter stresser mindre
  • Katten er også mindre utsatt for sykdommer som astma og tannkjøttproblemer
  • Ofte er også urinveisinfeksjoner mindre hyppige hos kastrater.

Når er den beste tiden og kastrere katten?

Det er enda noen som mener at om man kastrere katten sin tidlig så vil den ikke utvikle seg på samme måte, bli mindre og at spesielt hannene vil bli mindre maskuline. Forskning har vist at vi kan legge disse påstandene døde. Det som kan være lurt er å kastrere katten din senest innen den er 6 mnd for å unngå at den er fertil før inngrepet skjer. Katter som blir kastrert når de er yngre en 6 mnd har ofte lettere for å komme seg fort og greit etter inngrepet. og eldre katter som feks pensjonerte avlskatter er de som oftest får problemer etter inngrepet.

Selve inngrepet: Katten vil bli sedert og få bedøvelse. Selve inngrepet er gjort unna på kort tid. Etter at inngrepet er gjort, vil katten våkne gradvis og få noe smertestillende i form av sprøyte fra veterinær. Det er greit å vite at katten vil nok sove noen timer etter inngrepet og det er helt normalt og ok.

Hvorfor kastrerer oppdrettere?

Oppdrettere kastrerer av flere grunner, hovedgrunnen til at man ønsker å kastrere og som er blitt meg fortalt flere ganger er den økende trenden på blandingskatter som selges som feks 50% Maine Coon eller “renraset maine coon med stamtavle” . Man legger ned mye tid, penger, kjærlighet i arbeidet som oppdretter. Man betaler ofte en høyere pris for avlsdyra en hva man betaler for kosekatt. pr. dags dato ligger en avls katt i Norge idag på mellom 15- 20 000 NOK. Så ska ta de nødvendige helsetestene, samt evt utvidede tester som DNA, HCM Screening og HD sjekk. Alt dette koster, så skal man også betale for en avlshann, og ha en gyldig veterinærattest på at katten er frisk. Man skal også betale for kattungenes vaksine, chip og stamtavler. Så at man ønsker å kastrere har jeg full forståelse for. Det som er dumt er at når man faktisk som oppdretter må gå til det skrittet og kastrere sine avkom før salg, og man i værste fall er uheldig og at den katten man plukket ut til å gå videre i avlen ikke egner seg, så er kanskje verdifulle linjer dødd ut.. Tenk om alle som kjøper seg rasekatt kunne tenkt på å ivareta den rasen de har gått til anskaffelse av. Og bidratt å holde rasen ren for andre raser, og klart å tatt sitt ansvar. Helt ok at du ikke kastrerer om du ivertfall holder katten innendørs, og ikke lar den bli parret. Og om du hadde ett ønske om å avle, så gå i dialog med oppdretter. Noen ganger kan det kanskje ordne se med a man da betaler en høyere pris en hva man gjør for kosekatt, og kan da få veiledning til å forstå evt avls problemer eller valg av avls partner. samtidig som man da kanskje kan gi noe til oppdretter om de har fått samme linjer utgått ved å ta det ansvaret?