Sma

Spinal muskelatrofi er en alvorlig, sjelden og fremadskridende muskelsykdom som rammer både hannkatter og hunnkatter. Sykdommen skyldes at forhorncellene forsvinner. Dette vil medføre svinn av muskulatur. Kognitiv funksjon er vanligvis normal. SMA påvirker de motoriske nervecellene (forhorncellene) i ryggmargen. Forhorncellene signaliserer via nervebaner til musklene at de skal trekke seg sammen. Når de ødelegges, vil en få svinn av muskulatur. 

ÅRSAKER: Spinal muskelatrofi, skyldes en genforandring (mutasjon) i SMN1 genet. Diagnosen stilles ved genanalyse i blod. 

ARVELIGHETSMA arves autosomalt recessivt. Det vil si at begge foreldre må ha sykdomsanlegget og gi det videre til sine kattunger for at katten skal bli rammet av sykdommen. Risikoen for at de får unger med muskelsykdommen er 25 prosent for hvert av deres unger. Og det er 50 prosent sannsynlighet for at barna deres blir bærer av et sykdomsgen , men er friske selv .Katter som har SMA kan også utvikle skoliose…Kattens ryggrad har 30 ryggvirvler, som er fem mer enn oss mennesker. Mellom hver av ryggvirvlene har de en tykk skivebrusk som fungerer som støtdempere. Kattens skulderblad gir mulighet for bevegelse i de fleste retninger. I motsetning til vår nakke/hals, som forankres og begrenser bevegelsene, er kattens bevegelse mer “flytende”. Dette betyr at de er fleksible til å la seg passe inn i trange rom. Denne fleksible ryggraden er en del av det som gjør at katten er så smidig, slik at han kan klatre opp i ett tre med letthet, hoppe til høye steder og nesten alltid lande på beina. 

SKOLIOSE En katt som har skoliose, har da en form for deformitet av ryggraden. Hvis du ser på kattens ryggrad ovenfra og ned, skal ryggraden være rett fra nakken til halen. Hvis den kurver til den ene siden eller den andre, blir denne deformiteten referert til som skoliose. Det kan være mildt, som du sannsynligvis ikke engang vil legge merke til ved å se på katten, til alvorlig og åpenbar. Det oppstår når en av kattens ryggvirvler ikke utviklet seg helt, som blir kalt en hemivertbrae. 

KYPOSE OG LORDOSE Misdannede hemivertebrae kan forårsake to andre former for spinal deformasjon. Hvis kattens ryggrad ligner “ringeren av Notre Dame”, kalles det kyphosis. Hvis katten deriomt har en “U” form, kalles denne deformiteten lordose. Kypose og lordose kan forekomme samtidig som skoliose.

 ÅRSAKER Årsaken til en misdannet ryggrad er mest sannsynlig genetisk, noe som betyr at katten arvet dette fra sin mor eller pappa. Det kan også være på grunn av en genetisk mutasjon som skjedde mens katten var i livmoren, muligens fordi hans mor var underernært eller utsatt for toksiner som forårsaket fødselsskader mens hun var drektig. 

DIAGNOSE OG BEHANDLINGFor å finne ut om katten din har en deformert ryggrad, bør veterinær ta røntgen av ryggen. For å finne skoliose, må disse røntgenbildet være ovenfra og ned. Hvis man ser etter kyphos eller lordose, vil røntgenbildet bli tatt av ryggraden fra siden. Hvis deformiteten er alvorlig, kan man trenge operasjoner for å korrigere spinaljustering. En deformert ryggraden kan sette press på ryggmargen, noe som fører til nevrologiske symptomer. I mer alvorlige tilfeller vil veterinær ønske å ta røntgenbilder noen ganger i året for å sikre at tilstanden ikke har blitt verre. Fysioterapi kan være nyttig for å hjelpe katten komme seg lettere. I noen tilfeller vil også veterinær kunne si at det beste for katten er å bli avlivet, derfor er det viktig med jevn oppfølging hos veterinær om man får en katt med noen av disse sykdommene