Kattens kroppspråk

Om man som dyreeier virkelig går inn for å observere, og forstå hva katten signaliserer med lyder og kroppspråk, så har man ett godt utgangspunkt for å bli en real “kattehvisker”…

Ører:

 • Litt fremover, katten er nysgjerrig og leken. Kan ofte ses om katten vil se på en ny leke.
 • Rette og oppreiste, noe fikk kattens oppmerksomhet, og de er oppmerksomme på det som nå har gitt lyd ifra seg.
 • flatt bakover, da er ofte katten sinna eller redd, ofte fulgt opp med fresing eller knurring.

Øyne:

 • Sakte Blinkende, dette er kattens måte å sende deg ett slengkyss. Om katten din blinker sakte med øynene til deg, er det kattens måte å si at den elsker deg på .
 • Utvidede pupiller, indikerer at katten er begeistra for noe, dt kan være en leke, den kan gjøre seg klar til å angripe en leke. Utvidede pupiller er ett sikkert tegn på at katten er anspent. Om katten har utvida pupiller og i tilleg har aggressive bevegelser eller lyder, stivner gjerne opp i kroppen, så kan det også tyde på at katten er redd.
 • Smale pupiller : er ofte ett signal på ett irritasjonsmoment for katten, feks ved fravær av at du har kjøpt inn kattens godbiter og den gjenkjenner lyd av boks, pose men får ikke, eller at du legger favorittmaten til katten i bollen. Det er kattens måte og fortelle deg at du ikke helt oppfyller deres ønsker på.

Hale:

 • Svingende, katten er frustrert, om katten vifter med halen når du klapper den kan det være en advarsel på at den ikke er komfortabel med hva du holder på meg.
 • Viftende haletupp, da betyr det at katten er i lekehumør, og ses ofte i forbindelse med når man leker med katten eller når den ser ett bytte den kan tenke seg å jakte på.
 • Brusete hale er ett vakkert syn, men det indikerer mer at katten enten er redd, eller sinna for noe og kan gjøre seg klar til angrep.
 • Gjemmer halen sin viser at katten er redd, de stikker ofte halen mellom bena og prøver å “forsvinne” fra dette som de føler truer de.
 • Bøyd ytterste haletupp som ett lignende spørsmålstegn, viser at katten gjør seg klar til å gjøre noe den synes er gøy, det kan være å leke, gå å få kos av sin eier eller spise favorittmaten sin.
 • Legger halen rundt seg, inntil kroppen, viserat den er glad og fornøyd, katter kan også finne på å krølle halen sin rundt andre katter for å vise de kjærlighet og omsorg og også å gi de varme.

Kroppspråk:

 • Ligge på ryggen og blotte magen, dette viser at katten er trygg på deg og omgivelsene, en katt som legger seg slik blottlegger sitt svakeste punkt og er ikke klar til å raskt komme seg unna evt farer. Så dette er en klar tillitsærklæring å få av katten. Ofte når katter ligger slik og du tar de på magen er det ofte de vil sprelle og leke alikevel, men med sakte tilvenning vil katten nyte og ligge slik og få kos også på magen.
 • buet rygg, om katten din kommer mot deg med svakt buet rygg, gjerne kombinert med ett lite mjau eller kurr, viser den at den vil ha kos. Er ryggen buet og katten reiser bust, så er katten ofte sint eller redd.
 • Stryker seg inntil deg, de fleste tror dette er kattens måte og vise sin kjærlighet til oss mennesker på, men sannheten er en litt annen, den markerer sitt territorie. De kan gjøre dette på oss mennesker eller ting. Når katten gnir seg inntil, frigjør kjertlene feronomer som de bruker til å markere sitt territoriet. Men vi kan jo se på dette alikevel som en guest fra kattens side ved at katten sier ” hei.. du er min :p
 • Trøing, om katten står og “knar” på deg med frempotene vil det si at katten er virkelig glad i deg, det er kun spesielle mennesker katten liker spesielt godt som får denne behandlingen fra katten. Så husk det neste gang du synes det kan gjøre vondt når katten trår på deg, du er en spesielt utvalgt for din katt. (ps. man kan også klippe klørne på kattene for å unngå at det gjør vondt)
 • Vrikker på rumpa, katten gjør seg klar til å bykse frem og få fatt i noe den har studert og bestemt den skal fange.
 • Legger seg i en krøll(sirkel) er vel den mest kjente soveposisjonen til aktten, og gjør at katten ikke mister så mye kroppsvarme
 • Slikker på deg da viser katten deg at du trenger en skikkelig vask som for katten betyr at du er ett fullverdig medlem av deres familie. Katter slikker også hverandre når de er venner eller kattemor slikker sine unger. Så ta vel imot denne oppførselen om katten din finner ut å vaske deg litt.

Lyder: Katten har mange lyder å lage, i forskjellige tonefall og måter å legge trykk på, men jeg vil ta med de vanligste generelle lydene.

Maling: en dyp lyd som oppstår ved at de “falske” stemmebånd i nedre del av strupen vibrerer med lav frekvens. Hele brystpartiet til katten kan vibrere. Både kattemor og kattunger kan male mens ungene dier og er et signal til den andre om at den må holde seg i ro. Både kattunger og voksne katter kan male til mennesker, og det betyr det samme. Katten trives og ønsker å forbli på stedet i nær kontakt med oss, enten det er i fanget vårt eller i sofaen ved siden av oss. Jo kraftigere malingen er, jo mer intenst er dette ønsket hos katten.

Selv om maling vanligvis har sammenheng med behag, så hender det også at katter maler når de har sterke smerter eller er syke. I slike situasjoner betyr det ikke trivsel, men at katten har vondt et sted og ønsker hjelp. Slike katter er godt vant med mennesker, og de bruker derfor den malingen kattungen benytter seg av når den ønsker omsorg fra kattemoren. Slik maling betyr altså: “jeg har det vondt og trenger få litt omsorg”. Fødende katter kan også finne på å male.

Uling eller snerring er kanskje mest brukt av ukastrerte hanner i parringstida og som står overfor hverandre og konkurrerer om tilgang til en hunnkatt. Det er om å gjøre å ule lengst og kraftigst. Dette krever energi, og den sterkeste er den som holder ut lengst. Det er ikke lett å bløffe med uling. Da blir det for spedt. Uling er en type offensiv aggresjon. Ulingen er egentlig et mjau, der a-lyden og u-lyden trekkes ut i det ekstreme og kan vare i mange sekunder. Det kan høres ut som et (mi)aaaaaaaauuuaaaaaaauuu. A-lyden markerer, akkurat som i et mjaaau, et sterkt ønske om noe, i dette tilfellet at motparten forsvinner fra stedet, mens u-ene markerer en frustrasjon over at den andre ikke hører. Blir ulingen enda sterkere, kan det være et signal om at “Nå er det like før jeg angriper deg, om du ikke stikker av” . Slosskamp er siste utvei for katten, og de prøver derfor i det lengste å jage bort motstander med ett ul.       

Alle katter kan ule, og indikerer at de vil jage bort en fremmed fra sitt territorie.

Knurring En katt som knurrer er en advarsel, den vil gjerne ha favoritt leka si i fred, eller forsvare maten sin, eller at den er redd noe den ser på som en trussel og gir ut en knurring som advarsel til “Motparten”.

Fresing: Katten presser luft ut av munnen totalt uten bruk av stemmebånda, og er ett signal på at de ikke er komfortable, særlig om de feks er presset opp i ett hjørne og ikke ser en utvei. Å løfte eller ta en katt som freser kan føre til at du får ett hugg eller bitt. Og katten advarer oss med å frese på at dette kan komme.

Klappring: om du har hørt lyden en katt ofte gir når den ser en fugl i vindu eller ute så er det en ka ka ka lignende lyd, Det indikerer at katten er ivrig på å få fatt på det den ser på og ikke ønsker å skremme den.. men i sin iver er det ikke enkelt å være stille og den kommer med disse ka ka ka lydene.

Kurring: Maine Coon kattene har ofte egne lyder, man sjelden eller aldri hører andre katter bruke, de kurrer og kvitrer, og indikerer ofte at de liker å snakke med både eier og andre katter, jo mer man prater med sin maine coon og svarer de når de kurrer jo mer verbal katt vil man få. De er glad i å prate og de er også en helt klart en partner som støtter de i alt du sier.