Hva når katten blir overvektig

Katter kan på lik linje med mennesker bli overvektige. Dette kan gi enkelte utfordringer for kattens velbefinnende og funksjon samt føre til livstilsykdommer. Det kan føre til diabetes, svekket imunforsvar og leddsmerter, som igjen gir en økt belastning på indre organer og kattens skjelett. Fedme på dyr fører ofte til at det blir værre og værre. Dyret orker ikke å bevege seg, og livvstilen pga bevegelses problemer øker det å “ligge og kose seg, eller kun ta korte bedagelige turer” .

Det finnes sykdommer som kan gi overvekt, men i følge veterinær er det sjelden å se at det er dette som er problemet som gir fedme på katt. Hovedproblemet ligger i at katten spiser for mye og beveger seg for lite. Man bør også huske på at kastrater har 20% lavere aktivitetsnivå en en fertil katt. Høy alder og smerter i kroppen som ledd vil også ha betydning for kattens aktivitetsnivå.

Helseproblemer som kan skyldes kattefedme :

  • Diabetes
  • Blæreproblemer (spesielt FIC)
  • Leversykdom
  • Leddgikt
  • Pusteproblemer
  • Kreft

Veterinærer kan være behjelpelige med å sette opp en plan for å få katten ned i vekt. Men hva kan du gjøre selv?

Fòringsrutiner : Hvordan er matrutinen for din katt? det er naturlig for katten og spise flere ganger gjennom dagen, del gjerne opp måltidene utover dagen slik at den får små mengder fordelt flere ganger pr. dag. Bak de fleste Fòr står det også hvor mye katten skal ha pr. dag, husk at om katten har en lite aktiv livstil kan også mat mengden minskes ned.

Det finnes også slankefòr, men husk at slankefòret alene IKKE er nok til å få katten ned i vekt. Den kan spise like mye eller mer, og trenger å få økt sitt aktivitetsnivå for å gå ned i vekt. Slankefòr inneholder også ofte mer fiber som kan gi økt avføring på katten. Høyt fiber innhold i maten vil gi katten en metthetsfølelse over lengre tid som kan hjelpe ved vektnedgang.

For all del kutt ut godbiter og smaksprøver. Det er flere katte eiere som synes at katten også må få litt ost, litt middag osv når de selv spiser, men nei katten trenger ikke det, og du er faktisk ikke snill med katten om du gir den noe ekstra når den trenger å gå ned i vekt. Det blir som å stå med godteposen foran ett menneske som skal ned i vekt eller vifte med røykpakken til en som skal slutte å røyke. Det er kun en trigger, og er ikke til hjelp i steget på veien i vektnedgangen.

Har man flere katter, så kan man også investere i fòringsautomat med chip leser som man ikke programmerer inn den katten med fedmeproblem til. Da kan de andre gå på fri tilgang som de kanskje alle er vant til, og man får kontroll på matinntaket til katten ved at man må fysisk fòre angitt matmengde til denne katten.

Mange har også utekatter og katten kan spise hos naboer. Da kan man velge å holde katten innendørs, ja den vil i begynnelsen mase om å ut, men jo lengre den får nei, jo mer vant blir den til innendørslivet. Om man alikevel vil ha katten ute, så snakk med naboer, og forklar ditt problem og helseutfordringene dette påfører katten. Be de gjerne jage bort din katt om den kommer, katten vil da også ikke gå der siden det ikke er så gøy å være på plasser den blir husjet bort ifra. Om naboen ikke vil jage bort katten, så spør om de kan se etter hvor ofte de observerer din katt der, og om det er mat tilgjengelig konstant ute til kattene der. Er det det, så må du også justere din fòringsmengde hjemme for å minske at matinntaket er for høyt.

Mosjon : Mange tenker at det ikke nytter å mosjonere en katt.. Joda det finnes håp også her :

  • Lek ball, trådleker, viftepinne, laser (beregnet til katteleke), kan få farten opp på katten.
  • Noen katter er også glad i om menneskene fysisk selv leker med de, gjemsel feks kan være en god ting.
  • Beveg deg rundt i hjemmet selv om du har en katt som ofte liker å følge deg fra første etasje og til andre etasje. Gå noen turer opp og ned for å få katten med.
  • Legg tilrette for at den må bevege seg mer, sett feks maten høyt oppe i ett klatrestativ som gjør at den må klatre opp for å nå maten, og samme med vannskål. La katten bevege seg mer en over gulvet for å få fatt i drikke og mat.
  • Sett opp en trappegrind i døråpningen så katten må hoppe over for å komme ut av rommet.
  • Legg tilrette for å innrede hjemmet ditt til at katten automatisk må klatre, hoppe og bevege seg i ett større området av hjemmet for å gi den mer mosjon.
  • tren den til å gå i bånd og gå turer sammen med den gjerne rundt i egen hage eller på trygge områder .
  • Katter liker å daske/slå etter ting, skaff ett par leker eller lag selv som henges opp slik at de kan daske på disse.
  • Er katten kun motivert av mat, så finnes det også mataktiviserende leker som katten må jobbe for å få ut maten ifra. Som da gir mosjon, men ja også mat.
  • Har du utekatt, så lag gjerne til noe den også ute kan klatre på, bygg en ny utkikkspost , heng opp noen leker som beveger seg i vinden som kanskje kan være interessant. Saueull pleier feks å være veldig populære leker, og er ofte enkle å få tak i avklipp av saueskinn fra som kan brukes som leker.
  • Utekatter pleier også å like å dilte etter eier så kanskje den også er med på en liten spasertur sammen med deg.
  • Lek med utekatten din ute.
  • Husk at jo mer bevegelse katten får, jo mer sannsylig er det at man lykkes på veien i å bekjempe fedme problemene på katten.
  • husk at 2 minutt feks 2 ganger daglig er

Body Condition Score Katt (BCS)

For å sjekke om katten er i godt hold kan man bruke BCS . Dette går ut på å bruke ett 9 punkts skjema som går ifra nr 1 som er avmagra til nr 9 som er alvorlig overvektig. Det kjennes da etter hvordan ribbein, mage og midje. En katt i normalt hold ligger på nr 5 i BCS. Det vil si at ribbeina som lett kan kjennes med nevene når man tar på katten. En midje som synes når man ser katten ovenfra, og man ser at magen er bak ribbeina når man ser katten fra siden.

bcs skjema katt fra Royal Canin.