Kattunge Guide

Å flytte til ett nytt hjem er en stor utfordring for den lille, den skal nå forlate alt som har vert trygt og godt, som mor, søsken, andre dyr i huset, menneskene det er vant til, alle lukter som er kjente forsvinner, og som ofteset har de en biltur i nye omgivelser også foran seg. , derfor er det viktig at vi tenker gjennom å klargjøre hjemmet før den lille flytter inn. Her er en liten klargjøringsliste :

  • Katter elsker å klatre, men det er ikke alltid de klarer å lande på beina om de faller ned, og om de faller kan de feks brekke ett bein. Begrens området den lille kan gå på i starten, sørg for at vinduer er lukket så hopper ut, har du balkong/altan sørg for å hold dører lukket eller kle inn med feks nett.
  • Giftige Planter: sjekk om du har noen giftige planter i huset, og fjern disse før pus flytter inn, liljer er feks en av plantene som er giftige for pus.
  • Pass på så ikke pus kan falle ned i toalettet eller gå opp i søppel og rote rundt. Den kan få i seg ting som ikke er helt bra fra søplet og å drikke fra toalettskålen er vel ikke noe vi ønsker at pus skal bedrive heller, samt har man wcblokk kan det være farlig for pus å drikke dovann også.
  • Forsikre deg om at medisiner, kjemikalier, vaskemidler osv er satt slik at kattungen ikke får tak i dette. De er nysgjerrige og har utforskertrang så greit å holde slikt unna, da det kan få katastrofale konsekvenser ved inntak.
  • Kattene elsker å gjemme seg i feks vaskemaskin/tørketrommel, kleskorg, under møbler, husk å sjekk spesielt kleskorg og vaske/tørketrommel før bruk for å forsikre deg om at pus ikke har fulgt med.
  • Ledninger, pass på at ikke kattungen kommer til ledninger og kan tygge de, det er t.o.m voksne katter som har dødd av at de har tygget på ledninger.
  • Husk at enkelte matvarer vi mennesker spiser er gift for pus. Og vi trenger heller ikke alltid gi de noe av vår mat. Lær alle i familien hva pus absolutt IKKE må få i seg.
  • Få unna bittesmå ting som løse knapper, små plastleker osv som pus kan svelge, noen katter liker også å tygge plastposer, så greit å få de unna en plass pus ikke rekker. Pus kan i værste fall bli kvalt.
  • Pass på at du ikke setter gryter på en induksjonsplate eller at du går ifra en komfyr uten å dekke til platen etter bruk om det ikke er induksjon for å unngå at pus går opp og får på platene, eller trår på en varm brukt plate og brenner seg. Har du åpent ildsted, sørg for å holde pus unna flammene , og tenk over bruken av levende lys, elektriske led lys kan være en god erstatning til de levende, eller å sørge for at katten ikke når flammen under noen som helst forhold.

Skal du ha katten din ute? så må du enten bygge deg en kattegård, eller ta en hagesjekk…

  • Kan pus sette seg fast noen plass eller bli innesperret i din hage?
  • Har du giftige planter i hagen?
  • Har du dam og fontene sjekk at om pus detter uti at de kan komme seg enkelt opp. De er nysgjerrige og maine coonen er også serdeles ofte glad i vann.
  • Sjekk også uteområdet for farlige kjemikalier før pus får ferdes ute.
  • Og husk at pus bør ikke slippes ut før den er 1 år pga dens utvikling og manglende retningsans før den er 1 år.
  • Vær gjerne med pus ute i begynnelsen når du slipper den ut.

Hva trenger du i huset før pus kommer?

  • Soveplass, finn en soveplass til katten, og legg gjerne en pute/pledd er.. Katter finner og bytter ofte soveplasser, men er glad i en egen plass med sitt eget teppe/seng
  • Reisebur, velg ett som er så stort at det også passer katten når den er voksen. Husk at Maine Coonen er en stor rase.
  • Mat og vannskåler. Vannfontene er også bra, det oppfordrer katten tilå drikke mer vann, samtidig som det er sirkulasjon og holder seg kaldt. Husk at vann og mat ikke skal stå nær toalettet, og noen katter foretrekker også at vann og mat ikke står på samme plassen heller. Dette kan også i enkelte tilfeller i type matvrak/overvektige katter sørge for at om katten er tørst blir den ikke fristet til å ta to munnfuller mat samtidig for det står tilgjengelig.
  • Mat, i starten så er det lurt å forholde seg til det fòret som oppdretter av katten har brukt, slik at katten får det den er vant til å spise, La overgangen gå over tid om du velger nytt fòr, og bland gradvis i det nye fòret for en myk og god overgang. En katt i vekst trenger også mye mat.
  • Kattetoalett, også her er det lurt å kjøre det samme som oppdretter bruker. Våre katter får på både Peewee systemet og Compact Care kattesand når vi har kattunger, utenom kull har vi kun PeeWee systemet.
  • Pels stell, ha gjerne en kam og børste og fortsett tilvenning av børste og kam når kattungen kommer. En karde og en stålkam er minste man bør ha i hus, samt en klotang til kloklipp om innekatt.
  • Tannpleie, fortsett å lær pus å få pusset tennene sine, kjøp en tannbørste beregnet på katt og tannkrem til katt og puss.
  • Sele eller bånd skal du gå med pus i sele eller bånd, kjøp inn og venn den til dette tidlig, ta det på i korte økter av gangen inne slik at katten blir vant til å gå med dette på seg, før du tar pus med deg ut i korte økter i starten .
  • Kloretre med minst to «grener» oppfordrer katten til å trening og stimuli
  • Leker tenk at katten liker å sprette, snike og løpe og velg leker etter dette. Maine Coonen liker også tennisballer da de får tak i de og kan slenge de avgårde, en pappeske kan også være morsom å gjemme seg i, eller om du leker med den fra utsiden av eska..

Hvilket Fòr bør du velge?

I starten bør man alltid velge det fòret som oppdretter selv bruker. Og la overgangen gå gradvis. Og endre brått kosthold kan gi løs mage for kattungen. Man bør uansett velge ett fòr som selges hos veterinær eller dyrebutikk, for å sikre at de får i seg nok næring.

Alle våre katter blir fòret på Royal Canin Maine Coon (Kitten til kattunger)

Råforing er også bra, men det krever god kunnskap for å sammensette rett mengder for å dekke alle behov.

Forbered hele familien på at det nå ankommer ett nytt medlem snart.

Små barn liker ofte og klemme og bære på de små, lær de at pus må få lov å gå selv, og ikke trenger å bli bært hele tiden. Barnet kan sette seg ned på gulvet og leke med katten og ofte vil katten da gjerne gå bort å hilse og kose, og om den ønsker også legge seg i fanget.

Siden kattungen i starten bor inne så fortell alle om viktigheten av å holde dører igjen, og ikke smelle de igjen for pus kan være imellom, og bruk av vinduer. Pus kan komme seg ut.

De første dagene med pus i hus :

  • Forsøk å hold roen i huset, alt er nytt for pus av lukter, lyder og mennesker og det er en fordel for pus at det er roligt og stabilt i starten av sin ankomst nytt hjem. Husk den er nå reist ifra alt som før var trygt og det eneste livet den kjenner.
  • Når dere kommer hjem, sett buret ned på gulvet og åpne døren, la kattungen selv få velge når den tør å komme ut av buret. Og sett deg gjerne som normalt i sofaen i starten og la pus få utforske sitt nye hjem. Man kan selvsagt også sette seg noen meter fra buret for å vise katten at den ikke er alene, men husk å motstå fristelsen med å ta den ut og klappe og kose med den med en gang. Pus trenger fred på å fordøye inntrykk den første tiden.
  • Når kattungen har utforsket rommet litt så vis den toalett, mat og vann og ser katten trøtt ut vis den gjerne soveplassen du ønsker katten skal bruke. Unngå fristelsen med å leke med den om den er trøtt, da det er mye nye inntrykk ved ankomst, og leking blir det masse av når katten har slått seg mer til ro en første dagen.
  • Katten kan virke lettskremt og sky de første dagene, dette er helt normalt da de jo har forlatt alt som var trygt og godt, men dette forsvinner kjapt og snart vil pus være «over alt» og i full lek og kos i sitt nye hjem.
  • Maine Coonen er en sosial rase, så bli vant til å ha selskap over alt, og husk at de også er verbale og elsker å snakke og preike. Dette varierer fra individ til individ hvor mye de preiker. Jo mer du snakker til de jo mer vil de også snakke til deg. Her i hus fører vi samtaler med kattene.. (var det nå man fikk bekreftet at man er blitt en Crazy Cat Lady? )

Sosialisering og veien videre Kattunger fra oss er oppvokst som en del av familien, de er den første uka og to på eget katterom med mor, før de flytter ut i stua, og kan oppholde seg sammen med oss når de begynner å spankulere rundt.

De blir vant til støvsuger, mopp, tv, musikk, og vifte, og vi pleier å bråke ekstra mye når vi tar inn og ut av oppvaskmaskinen for at de ikke skal være redde lyder.

De blir badet her, for å lære seg å tåle en vask, børstet og kammet, og introdusert for tannbørsten. Og vi tar de også med på små bilturer. Men jobben videre er avhengig av deg som eier. For at katten skal fortsette å like å kjøre bil, ta den med på en tur, ta ett bad om du vil den skal tolerere dette. Utgangspunktet er der, men det krever øvelse og det er opp til deg hva din katt i fremtiden skal like og ikke like.

Kattene her er også vant til andre katter og hunder, men det er også avhengig av hvordan din hund er om det vil gå bra i nytt hjem med hund og katt. Man skal kjenne sin hund godt for å kunne forutse hvordan den vil ta det. Kattunger herifra er desverre ikke særlig redd hunder, da vi har oppdrett selv på sheltie, og også besøk av andres hunder som kommer og går, og de er godt vant til hunder som er snille og vennlige.

LYKKE TIL MED DIN NYE KATT